Schermafbeelding 2017-10-09 om 09.44.21

Bestrijding van MRSA-bacterie in de Zorg

In Uncategorized by Frans Kleverlaan

Dat geur een stimulerende werking kan hebben op de mens is bekend.

De verschillende werkingen zijn op deze website al eerder behandeld.

 

Graag wil ik stil staan bij het feit dat de etherische olie die Natural Mood Makers levert, een sterk bacteriedodend effect heeft. Onderstaand leest u een publicatie die daar overgaat.

 

De antibacteriële werking en daarmee de lucht reinigende eigenschappen van etherische oliën werden reeds in de jaren 60 door professor Griffon bewezen: In een afgesloten ruimte werden 210 verschillende bacteriesoorten vastgesteld, onder andere hardnekkige schimmel- en Staphylokokkenkiemen. Etherische geur oliën werden vervolgens in deze ruimte verstoven. Reeds na 30 minuten was de werking van de etherische olie merkbaar. Slechts 4 ziektekiemen waren nog vast te stellen.

In dezelfde richting wijst het onderzoek van Dr. Valnet**, een prominente vertegenwoordiger van de kennis op het terrein van aromatherapie in Frankrijk. Hij vergeleek de microben-dichtheid in een naaldbos in Fontainebleau, een bos in de buurt van Parijs, met de luchtkwaliteit in een gewone Parijse stadswoning. In het bos vond hij per m3 lucht vijf microben (‘microbe’ is de kleinst mogelijke levensvorm zoals bijvoorbeeld bacteriën, virussen en schimmels), in de woning echter vond hij maar liefst 20.000 van deze microben per m3 lucht en 9 miljoen ziekteverwekkers op de vloer per m2. De enorme antiseptische kracht van etherische oliën van dennennaalden kan daarmee geïllustreerd worden.

Evenzeer reinigend werken bijvoorbeeld ook Tijm (hoofdbestanddeel van Tijmolie), Pepermunt (Menthol) en Eucalyptus (Eucalyptusolie) net als geurolie van andere naaldhout soorten. Etherische oliën zijn opgebouwd uit meerdere geurstoffen. Ook de zogenaamde secundair werkzame stoffen uit de etherische oliën dragen bij aan de gezondheidsbevordering en verhoging van de weerstand.

Vooral in de periode van het jaar dat veel mensen verkouden zijn kunnen etherische geur oliën bewijsbaar preventief werken. Een schone binnenlucht met een discrete natuurlijke aromatisering werkt positief op onze gevoelswereld. Ook dit is in talrijke studies bewezen.

 

*) + **) Kinadeter, Möhring, Poppe: „Bausteine für ein positives Mikroklima – Gesund wohnen und leben im biologischen Kraftfeld“, Delphin Verlag München 1988, Seite 278: Professor Griffon, lid van de Franse Farmaceutische Academie en de eerste hygiëne kamer van Frankrijk onderzocht de bacteriologische reinheid van lucht. Dr. Valnet betrekt hierin ook het onderzoek van de farmaceut Cuthbert Hall van 1904.

 

Onderzoek heeft bewezen dat zelfs de gevreesde MRSA-bacterie hier niet tegen is opgewassen. Ziekenhuizen en zorginstellingen kunnen rekenen op een goed onderbouwd advies op het gebied van bestijding van bacteriën.

Case geurbeleving:

Het Erasmus MC te Rotterdam had het probleem dat de nare geur uit de centrale toiletruimte alleen middels synthetische geur bestreden kon worden door er heel veel van deze geurstof in te blazen. Hierdoor werd het doel, een prettige omgeving, echter niet gehaald. De toegevoegde geur was namelijk zo sterk dat de bezoekers dit ook weer onprettig vonden ruiken. De oplossing werd gevonden in het (extreem fijn) verstuiven van etherische geurolie (BIO). Hierdoor verdween de stank als sneeuw voor de zon en is nu slechts een lichte citrusgeur waar te nemen.
Wij adviseren u graag over de mogelijkheden die bij u van toepassing kunnen zijn.

Share this Post